Składniki:
1 l maślanki bądź kefiru
100 ml śmietany 18%
1 pęczek botwiny
1 pęczek koperku
1 ogórek o długości blisko 20 cm
odrobina słonecznika
sól, pieprz
sok z cytryny
Myjemy botwinki. Kroimy drobno buraczki, a ich łodygi na kawałki o długości 1 cm. Liście odrzucamy. Wlewamy ½ szklanki wody do garnka i dodajemy botwinki, gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Dodajemy łodygi botwinki i ponownie gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Idealnie ugotowane botwinki winny być chrupkie. Odstawiamy zawartość do ostygnięcia. W dużej misce łączymy maślankę bądź kefir ze 100 ml śmietany. Dodajemy potarty na większych otworach tarki ogórek, chłodną botwinę, sok z cytryny, posiekane drobno 3/4 pęczka koperku. Całość mieszamy, solimy i pieprzymy, mieszamy i odkładamy na godzinę do chłodziarki. Chłodnik z botwinki serwujemy z podprażanym słonecznikiem i pozostałym zsiekanym koperkiem.
zobacz więcej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz